Пичове, парламентът е отсреща

1459129_10152079691394595_1556169120_nВ тази публикация, за мое съжаление, няма да изразя подкрепа за повторната окупация на Софийския университет. И преди да ме обвините в безпринципност, задето съм подкрепил първата (макар и не в този блог), искам да се аргументирам.

Имаше смисъл от първата окупация, за да вдигне тревога и да привлече вниманието на хората към факта, че живеем с престъпно, нагло и безумно правителство, което трябва да бъде свалено. Тя привлече необходимото внимание и я подкрепих, както морално, така и като посетих студентите в 272-а аудитория, дадох им непоискан (и до голяма степен непоследван) съвет да не се самозабравят и да не се изолират от конструктивна критика. Също така се отзовах незабавно на призивите за помощ, когато агитка от лумпени, водена от депутата от БСП Борис Цветков, нахлу в Ректората. И, разбира се, участвах в протести, а полицията ме поблъска. Смятам, че тази окупация, макар и да не доведе до сваляне на правителството, изпълни основната си функция. И се задържа излишно дълго, но все пак приключи в общо взето приемлив срок.

Втората окупация е не само безсмислена, но и контрапродуктивна. Тя задълбочи разделението между нас – хората, които протестираме срещу марионетния кабинет на Орешарски и срещу кукловодите му от кръга „КТБ“. Това разделение помага единствено на властта да си придаде незаслужена легитимност и от собствените си злоупотреби и престъпления, да отклони общественото внимание към личността и постъпките на новите окупатори, които и без това се ползват с доста по-ограничена подкрепа, отколкото при предишната окупация.

Тези окупатори отказват да поемат отговорност за грешките си и вменяват другиму вината за това, че не получават подкрепата, на която са се надявали. Това е незряло и безотговорно поведение, което не отива на претенциите им за морал и достойнство.

Тези окупатори не приемат мнение различно от тяхното. В същото време са готови на компромиси, каквито много от нас не биха приели – например призивите към футболни агитки да ги пазят от провокации. Все едно не знаем кои са обичайните провокатори по протести. Или все едно не знаем кой пребива хора заради цвета на кожата им.

Единствените хора, на които тази окупация реално пречи, са студентите, преподавателите и другите работещи в университета – не и на депутатите, министрите и техните кукловоди.

И в заключение: всеки прави грешки и стига да поема отговорността си за тях, всичко е наред. Да не забравяме, че имаме да сваляме правителство и парламент, а те се помещават на площад „Независимост“ и площад „Народно събрание“. Сградите, които трябва да бъдат окупирани, са там. Ако новите окупатори напуснат Ректората и отново се включат в протестите пред парламента, ще бъдат повече от добре дошли.

______________

Още коментари за втората окупация можете да прочетете при Юри и при Янислава, както и при Кристиян Таков

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s