Кратка равносметка на това, което се случи снощи

1000723_10151803493029595_650567775_n

Снимката е правена с телефон, с който все още не съм се научил да снимам прилично през нощта, съжалявам за лошото качество.

Това е кратък, написан набързо, нередактиран, неизчерпателен и вероятно малко емоционален текст и сигурно има какво да се желае от него. Вероятно днес или утре ще пиша повече. И все пак, това е моята кратка равносметка за събитията около парламента снощи.

Протестът вече не е същият. И няма как да бъде иначе, след като полицията първа наруши мира. Нищо не може да мобилизира толкова бързо толкова много хора, колкото полицейското насилие. Вярно, то беше ограничено, но обяснете това на пострадалите мирни протестиращи. За съжаление снощи около парламента имаше провокатори. Вероятно голяма част от тях са били платени, веоятно е имало и такива, които просто са си търсели повод да се сбият с полицията и да повандалстват. Също така вероятно сред хората, които мятаха бутилки, кенчета от бира, камъни и други предмети по полицията, е имало и обикновени протестиращи, на които не са им издържали нервите, или са били увлечени от ескалиращото напрежение.

Отново беше достатъчно видно, че побойниците са само малка, но шумна част от протеста – както беше и през февруари, и през януари 2009 г. От това, което видях и което прочетох по-късно, останах с впечатлението, че безредиците снощи бяха доста по-ограничени в сравнение с февруарските протести. Надявам се това да не се промени.

Знам, че някои ще разкритикуват протеста заради изкъртените плочки, разместените пейки, кофи и поунищожените чадъри от заведенията. Съгласен съм, не е красиво, не се радвам, че се случи. Но това беше напълно закономерна реакция на хора, които искат да се защитят от полицейското насилие (което, пак да кажа, беше ограничено, а не повсеместно) и да извършат успешно МИРНА блокада. Защото има разлика между това да седиш на земята, като отказваш да се преместиш и това да замеряш полицаите с пейки и павета.

И накрая – протестът вече е различен. Но това не го прави по-малко смислен. Причината за него все още си е там и упорито отказва да подаде оставка. Причината за него първа поиска да се прибегне към насилие. И тази причина трябва да бъде изкоренена. Правителството на Орешарски трябва да падне – бих казал – ако хората в него са запазили поне малко достойнство. Но знам, че това не е така. Което прави нуждата от неговото сваляне още по-голяма. Оттук нататък вероятно ще има нови провокации. На протеста вече не бива да има деца. И все пак той трябва да продължи. И трябва да покажем, че ние сме законният суверен, че сме мнозинство и че нямаме общо с побойниците, които се опитват да опорочат каузата ни.

#ДАНСwithme

Реклами

One thought on “Кратка равносметка на това, което се случи снощи

  1. Pingback: Окървавеният вторник

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s