Страх и омраза у Волен Сидеров

Volen_Siderov05

Снимка: Иван. Разпространява се свободно под лиценз (CC BY-SA 1.0)

През последните два дни протестите неизменно преминаваха покрай централите на четирите парламентарно представени партии. И нито веднъж не се стигна до ексцесии. Дори пред щаба на БСП – партията мандатоносител. Сидеров обаче не можеше да позволи мирът да възтържествува. Той направи всичко възможно, за да получи насилието, за което мечтаеше. Щеше ли да има сблъсъци пред операта тази нощ, ако „Атака” не бяха блокирали района и не се бяха подготвили за бой? Щеше ли да има пострадали, ако шайката на Сидеров не се беше барикадирала край централата на „Атака”, без никой да я заплашва? Ако момчетата с черни тениски зад барикадите не бяха хвърлили бутилки по демонстрантите, които (логично) им отвърнаха със същото?

Сидеров очевидно целеше точно това – да предизвика безредици, за да може да яхне вълната на омразата. Това е единственият начин, по който той може да печели симпатизанти. А напоследък, кой знае защо, лидерът на „Атака” изпитва остър недостиг на такива.

Всъщност притеснителното е именно, че това човече успя да постигне целите си, поне донякъде. Не бива да допускаме това недоразумение да дискредитира гражданския протест срещу правителството на БСП и ДПС, което беше сформирано благодарение на неговото присъствие в залата. Не бива да му позволяваме да трупа дивиденти на гърба на нормалните хора и да опорочава това, за което се борим.

Сидеров иска насилие. Той иска да ни накара да играем неговата игра. Иска да ни свали на своето ниво и да ни победи с опит. Иска да принизи протеста до лумпенско сбиване, за да се почувства в свои води.

За разлика от него обаче, ние не сме помияри. Ние сме достойни хора, които се борят с мирни средства против срастването на държавата с мафията и против наглостта на едно правителство, загубило всякаква легитимност. Ние не сме лумпени. Не насаждаме страх или омраза. Страхът и омразата са инструменти на „Атака” – инструменти за разрушение, защото тези хора не могат да градят. Ние обаче можем и искаме.

Моля всички участници в протестите да не отвръщат на провокациите на Сидеров и компания. Нека не наливаме вода в неговата воденица и да не отвръщаме на насилието с насилие. Нека го победим с мир и здрав разум! Народът разполага с най-могъщото оръжие, с което може да унищожи този тумор, на когото позволихме да се загнезди в нашето общество. Това оръжие не е насилието, а нашият глас. Скоро се очертава да го използваме отново.

Колкото до Сидеров – той трябва да понесе отговорност за престъпните си действия. А ние можем да окажем натиск върху съответните институции, например като подпишем тези петиции за сваляне на имунитета му и за подвеждането му под наказателна отговорност.

Реклами

One thought on “Страх и омраза у Волен Сидеров

  1. Pingback: Ние не сме 99-те

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s