Защо забраната за пушене в заведенията е необходима

Tyutyunopushene

Снимка: Виктор Владев

Няколко дни след първото заседание на новия парламент и още преди да бъде сформирано правителство, определени групи в законодателния орган започнаха трескава работа по решаването на очевидно най-спешния проблем – забраната за тютюнопушене в заведенията.

Още на 15 май новоизбраният депутат от БСП Младен Червеняков обеща в Монтана, че сред първите проекти, които ще бъдат внесени и обсъдени в парламента, е предложение за отмяна на сега действащата пълна забрана за пушене в заведенията („Стандарт Нюз“).

На 27 май собственици на ресторанти се срещнаха в парламента с представители на Коалиция за България и настояваха за отмяна на забраната в сегашната ѝ форма. Нещо повече – те не предложиха връщане на предишното положение, при което заведенията трябваше да осигурят помещения за непушачи, които да заемат не по-малко от половината търговска площ (освен ако заведението не е с площ по-малка от 50 м.2), а предлагат всеки собственик на заведение да може сам да определя колко квадратни метра да отдели за пушачи и колко за непушачи („News.bg“).

Ако това предложение бъде прието, можем да се досетим колко по-малки ще бъдат помещенията за непушачи, в сравнение с тези за пушачи. И ще се върнем към положението, в което, прибирайки се у дома, след като сме били в заведение, воним на пепелник, независимо дали сме пушили или не. По-лошото обаче е, че ще сме се надишали с тютюнев дим без да сме запалили и една цигара.

Друг факт, който доста ме забавлява, е, че в крайна сметка в деловодството на парламента беше внесено предложение за изменение и допълнение на Закона за здравето, с което да отпадне сегашната забрана. И това предложение беше внесено не от БСП, които открито обещаваха връщане на предишното положение, а от Атака. Националистите напоследък изглежда си менят приоритетите със скоростта, с която новоизбран депутат се отцепва от парламентарната си група.

Аргументите на партията, чийто лидер вчера позволи на уж основните си идеологически противници от ДПС и БСП да сформират правителство, са следните: според Атака сегашната забрана е довела до загубата на поне 30 000 работни места, тъй като собствениците на заведения са били принудени да уволняват персонал заради намалелите приходи. Аз лично бих се доверил на независимо изследване на ефекта от забраната върху заетостта, но не и на твърденията на сигурно най-неблагонадеждната партия в парламента. Другият аргумент е, че забраната е довела до спад в приходната част на бюджета с не по-малко от 300 млн.лв., което е намалило „възможността на държавата да подкрепя своите граждани”. Тук към уговорката за по-надеждни данни бих добавил очевидното лицемерие, залегнало в позицията на Атака. Партията, която обещаваше минимална работна заплата от 1000 лв. и минимална пенсия от 500лв., ако по някакво зловещо стечение на обстоятелствата беше получила мнозинство и сформирала самостоятелно правителство, щеше да нанесе несравнимо по-брутален удар върху заетостта, ако разбира се беше решила да си прокарва програмата.

Ще цитирам един аргумент в подкрепа да отпадането на забраната, използван от депутат от Спас Панчев, депутат от Коалиция за България. „Разговарях с Пламен Орешарски и той заяви, че подкрепя идеята да променим закона, така че да стане полезен, да отговаря на изискванията на ЕС, но и да бъде полезен. Да бъде закон, който да отговаря най-много на характера на българина – българинът обича да изпие чашка, да изпуши две-три цигари и да си ходи после„, заяви Панчев („Дневник“).

Всъщност, въпреки несъмнено тежкия удар, който получиха заведенията със забраната, която влезе в сила миналото лято, много от тях се адаптираха. Във всички е позволено пушенето на електронни цигари, а някои заведения дори предлагат такива. Тук е редно да отбележа, че колкото пъти съм ходил в последните заведения, толкова пъти те видимо не са страдали от липса на клиенти. Хората идват, поръчват, забавляват се, разпускат с приятели и правят всичко това, без да „изпушат две-три цигари и да си ходят после”, както изглежда се случва във фантазиите на изтъкнатия народопсихолог Спас Панчев.

Ще коментирам друг аргумент, използван от депутата от Коалиция за България Мартин Захариев, който изтъква, че след влизането в сила на забраната за пушене в заведенията е имало стотици хиляди нарушения. „За нас тютюнопушенето и забраната му е, като да минем на червено на светофара“, коментира Захариев, цитиран от „Дневник”. Чудесно. Предлагам направо да отменим забраната за преминаване на червено на светофара, щото много хора не я спазват. Пък другите, които го правят – кучета ги яли.

Както предполагам е станало очевидно, аз искам забраната за пушене в заведенията да бъде запазена. И имам своите аргументи.

Защо подкрепям забраната

Колкото и да не обичам излишната държавна намеса в живота на хората и в бизнеса, този случай е различен. Защо? Защото принудителното пасивно тютюнопушене в заведенията е посегателство срещу личната свобода и правото да не пушиш в заведението, в което си си платил, за да прекараш свободно време и да консумираш храни и напитки, които вредят само на теб. И защото в конституцията е формулирано едно основно право на гражданите на Република България – на здравословна и благоприятна околна среда (Чл. 55).

И понеже знам, че мнозина биха ме репликирали с думите: „Като не ти харесва цигареният дим, недей да ходиш в заведения”, ще изтъкна, че никой или почти никой не си плаща в заведенията за цигари, пури, лули и прочие. Плаща се за услугата да можеш да консумираш това, което предлага вътре (преобладаващо храни и напитки) в приятна обстановка, с компания или без. В този смисъл, когато влизам в заведение и си поръчвам бира (например) аз съм не по-малко пълноценен клиент от този, който си е поръчал бира и пуши цигара, която е внесъл отвън. Дори съм по-пълноценен, тъй като не вредя на здравето на хората около мен.

Колкото до ефекта от тютюнопушенето върху здравето – той е изследван многократно и подробно. И не говоря за активното пушене. Вярвам, че всеки има правото да унищожава или пази собственото си здраве както намери за добре. Посегателството върху здравето на околните обаче е насилие – един от малкото фактори, които оправдават необходимостта от държавни институции, които да се намесват (по възможност минимално) в живота ни. Ако имате нужда от убеждаване във вредата от вторичния дим, препоръчвам това изследване, както и това, както и цялата статия за пасивното тютюнопушене в Уикипедия.
_______________

П.П. Съжалявам за дизайна на блога. Искаше ми се да го изпипам преди първата публикация, но събитията препускат със скоростта, с която популист си сменя позицията. Скоро ще внеса подобрения. 

Реклами

One thought on “Защо забраната за пушене в заведенията е необходима

  1. И аз бих искала да добавя, относно отменянето на забраната за тютюнопушене в заведенията: един пушач може да излезе и да си изпуши една цигара извън заведението, никой не му отнема това право и този личен избор, но един непушач няма избор влизайки в задимено заведение да не се трови насила. И какво излиза, не пушачите са дискриминирани като клиенти, а непушачите, защото аз лично като непушач не бих влязла в такова заведение. Едно хубаво нещо направиха, хората вече се адаптираха и сега ще върнем отново старата простотия…И след като единия довод е че досегашната забрана влияе пряко върху увеличената безработица защо не се направят промени в законите касаещи други фактори, влияещи на безработицата като например- цените на електроенергията, горивата, стимулирането на малкия и среден бизнес и т.н. и т.н., а точно закона за „НЕ“здравето (ако мога така да се изразя). Да погледнат милите ни новоуправляващи народното недоволство колко десетки хиляди души подписаха петицията срещу отмяната на забраната само за няколко дни….и затова ли ще карате народа да излиза да протестира по улиците?!?!?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s